Newsletter




Wyszukiwarka na stronie

Kalendarz

< Kwiecień 2013 >
Pn Wt Ś Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Reklama B6

Get Adobe Flash player

Jakubiak lokalnie

Wydarzyło się > Foto relacje | Wtorek, 30 Kwiecień 2013 20:23

25 maja 2013 na antenie kuchni+ startują dwie nowe, autorskie serie. W programie „Jakubiak lokalnie” znany kucharz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak odkryje tajniki kuchni sezonowej i regionalnej, a w drugiej serii „Przez dziurkę od sera” Gieno Mientkiewicz odwiedzi polskie gospodarstwa, których specjalnością jest produkcja smakowitych serów.

Jakubiak_w_sezonie

 

Lokalne składniki i produkty sezonowe to nieodłączne elementy menu proponowanego przez najbardziej uznanych szefów kuchni, guru światowej gastronomii. W Polsce promotorem tej filozofii jest Tomasz Jakubiak, od lat związany z telewizją kulinarną kuchnia+ i programem Dzień Dobry TVN. W najnowszej sześcioodcinkowej produkcji kuchni+ pt. „Jakubiak lokalnie” prowadzący zaprasza w swoistą podróż w poszukiwaniu rodzimych smaków, zarówno tych mocno zakorzenionych w polskiej kulturze, jak i tych zapomnianych czy niedocenionych.

W każdą sobotę od 25 maja o 17:00, Tomasz Jakubiak pokaże, jak wykorzystać w kuchni kozi ser czy znakomity dojrzewający kindziuk. Zdradzi, co można wyczarować z cebuli, jak szybko przygotować piróg biłgorajski, czyli krupniak i z czym najlepiej smakuje żydowski czulent. Przekona, że nie trzeba bać się wieprzowych podrobów, a w specjalnym odcinku zrealizowanym podczas Warsaw Street Food Festival by Tomasz Jakubiak opowie o typowym „szybkim jedzeniu” znad Wisły.

Prowadzącym drugiej autorskiej produkcji kuchni+ w tym sezonie jest Gieno Mientkiewicz, który od lat fascynuje się serami i jest autorem nowego terminu kulinarnego - „polskie sery zagrodowe”. Jako rzecznik i promotor lokalnych serowarów konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. Od 25 maja, w każdą sobotę o 19:45 w premierowym odcinku „Przez dziurkę od sera 2” pokaże proces produkcji polskich serów „zagrodowych”. Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, zwraca uwagę na zapach, smak, a także sposób jego przechowywania w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena wybornego dania z udziałem sera – bohatera programu.

 

Premiera: Jakubiak lokalnie, sobota 25 maja, 17:00

Premiera: Przez dziurkę od sera 2, sobota 25 maja, 19:45

kuchnia+

Dodaje smaku

kuchnia+ to pierwszy i jedyny polski kanał, który dostarcza inspiracji pasjonatom kulinariów, zarówno rozpoczynającym swoją przygodę z gotowaniem, jak i wytrawnym adeptom tej sztuki. W programie nadawanym przez 24 godziny na dobę w jakości HD stacja prezentuje najlepsze światowe programy takich gwiazd, jak Jamie Oliver, Anthony Bourdain czy Martha Stewart, a także własne produkcje z udziałem polskich sław gastronomii: „Jakubiak w sezonie”, „Adam w sieci: patenty i triki” oraz program współtworzony przez widzów stacji „Warsztaty smaku kuchni+”. Od 2009 roku stacja organizuje autorski przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest. Tuż po starcie kanał został uznany za Debiut Roku przez Polską Izbę Komunikacji Elektronicznej, a w 2007 roku uhonorowany Kulinarnym Oskarem w kategorii Program Telewizyjny. Więcej informacji na www.kuchniaplus.plwww.facebook.com/KUCHNIAplus 

 

Partnerzy

realizacja: Vizyer.pl | Strony www Warszawa